Familieopstelling, welke vorm?

Elke vraag is anders en heeft daarom een iets andere aanpak nodig. Het uitgangspunt van een opstelling blijft gelijk, het vinden van jouw antwoord, maar aanpak, inzet en aandachtspunten zullen verschillend zijn immers wat jij meegemaakt hebt, jouw achtergronden zijn uniek.

Daarom zijn er voor verschillende vragen verschillende opstellingenvormen. Mocht je niet weten welke vorm op jou vraag van toepassing is, geen probleem we helpen je graag. Het gaat om jouw vraag en samen kijken wat hier de beste vorm voor is. Hieronder geven we de meest gangbare opstellingsvormen aan.

 

Familieopstelling

Als je keer op keer dezelfde problemen in je familie ondervindt, op welk vlak dan ook, en je hebt geen idee waarom jou dit nu steeds overkomt, dan kunnen onbekende gebeurtenissen uit je familiesysteem een mogelijke oorzaak zijn.

Het familiesysteem is een samensmelting van gevoelens, emoties, relaties, geheimen, onuitgesproken meningen etc. Zij komen voort uit zowel positieve als negatieve gebeurtenissen van vele generaties. Gebeurtenissen als emotionele verwaarlozing, ongeaccepteerde geaardheid, machtsmisbruik, incest, oorlog of verlies van een kind, zijn van grote invloed op de dynamiek in het familiesysteem en jij bent daar een onlosmakelijk onderdeel van.

Die dynamiek wordt met een familieopstelling zichtbaar. Het kan je inzicht geven in ongeziene of onbekende oorzaken van jouw problemen. Je krijgt een mogelijkheid aangereikt je familie vanuit een ander, vaak nieuw, gezichtspunt te zien wat een positieve verandering bij je teweeg kan brengen.

Gezinsopstelling

Je geeft zoveel energie aan je gezin en het wil maar niet lukken. Je had er zoveel van verwacht en het loopt allemaal anders. Moet dit zo doorgaan, kan het niet anders, waarom gaat het allemaal nu toch zo?

Allemaal vragen die iedereen zich wel in gedachten kan halen als het thuis niet goed gaat. Kunnen we er iets aan doen?

Een gezin is een samenspel van oudere en jongere mensen die onder één dak moeten zien te leven. De ouderen zijn in een andere levensfase met andere ideeën dan de jongeren die de wereld nog aan het ontdekken zijn. Een grote verscheidenheid aan emoties, gevoelens en meningen zijn hier bijeen.

Een gezinsopstelling maakt zichtbaar wat de achtergronden zijn van de irritaties, boosheid, verdriet, afwezigheid en alles wat er in deze besloten wereld gaande is. Je krijgt de mogelijkheid je gezin vanuit een ander, vaak nieuw, gezichtspunt te zien wat een positieve verandering in het gezin te weeg kan brengen.

Kindopstelling

Wat gaat er in mijn kind om? Ik kan er geen touw aan vastknopen, ik probeer alles, maar niks helpt. Wat voor ouder ben ik?

Kinderen maken vaak veel mee en vluchten mogelijk in opmerkelijke of excessieve gedragspatronen als opstandig, agressief, onrustig, gesloten, timide. Allemaal kenmerken waar jij als ouder, maar ook je kind niet altijd op zit te wachten.

Een kindopstelling maakt achtergronden en oorzaken van gedragspatronen zichtbaar. Nieuwe inzichten kunnen aan het licht komen zodat je je kind misschien beter kunt begrijpen. Het inzicht dat je krijgt geeft een positieve verandering in de relatie met je kind.

Partneropstelling

Je relatie is constant in beweging. Soms ontstaat er een beweging die je niet wilt. Wat is er mis? We stoppen zoveel energie in onze relatie en het levert niets op. Dit zijn veel gehoorde uitspraken van partners die verder willen, maar de draad even kwijt zijn.

Een partneropstelling geeft jullie inzicht in de onbelichte achtergronden van wat er binnen jullie relatie gebeurt. De opstelling geeft jullie inzicht in onderliggende oorzaken van jullie handelen. Met dit inzicht kan begrip en verandering ontstaan en verlichting in jullie relatie. Het begin voor verbetering en meer harmonie in jullie familiesysteem. Jullie relatie stabiliseert en kan weer groeien.

Gezondheidsopstelling

Plots een ziekte, zomaar uit het niets opgekomen of jaren tobben met een chronische aandoening. Het kan ons allemaal overkomen en vragen borrelen op. Waarom overkomt mij dit nu? Waarom ben ik de zoveelste in de familie die dezelfde aandoening krijgt? Waar komt dat vandaan?

We accepteren dat te veel werken en weinig ontspanning stress veroorzaakt met alle gevolgen van dien. We accepteren daarmee dat een aandoening een achtergrond heeft. Soms wordt van een aandoening gezegd dat deze erfelijk is. Het zit in de familie, is een bekende uitspraak. Maar kunnen onze aandoeningen misschien ook andere, onbekende achtergronden vanuit ons familiesysteem hebben?

Een gezondheidsopstelling is geen vervanging van medisch handelen, in tegendeel. Het doel is achtergronden van aandoeningen zichtbaar te maken, inzicht te geven in onbekende elementen die aan onze aandoening ten grondslag liggen. Door inzicht van de oorzaak van de aandoening ontstaat voor jou een positieve stimulans voor genezing.

Organisatieopstelling

Als leidinggevende word je regelmatig met uitdagende beslissingen geconfronteerd. Moet ik op de huidige voet doorgaan? Welke nieuwe bedrijfsstrategie moet ik volgen? Wat is de juiste keuze voor mijn opvolging?

Een organisatieopstelling geeft inzicht in de gevolgen van je beslissing. Het laat de dynamiek zien van relaties, gevoelens, emoties, onuitgesproken meningen en ongeziene kansen die achter de organisatie schuil gaan.

Zo kunnen bijvoorbeeld de oude en de nieuwe bedrijfsstrategie worden opgesteld om de positieve en negatieve reacties van klanten waar te nemen. Als een bedrijfsonderdeel onvoldoende presteert, kan de opstelling de dynamiek en achtergrond hiervan zichtbaar maken, zodat passende veranderingen in de organisatie kunnen worden doorgevoerd.

Loopbaanopstelling

Een nieuwe baan is een belangrijke stap in je ontwikkeling, maar als je er één wordt aangeboden, komen de twijfels. Is dit de baan van mijn leven? Kan ik mijn huidige werk helemaal loslaten? Pas ik tussen die nieuwe collega’s? Kan ik het aan?

Een loopbaanopstelling geeft je inzicht in waarom je juist wel of juist niet die carrièrestap zou kunnen maken. Je krijgt inzicht in de achtergronden van waarom de aangeboden baan goed voelt of juist niet goed voelt. Het geeft je inzicht in de onbekende dynamiek van relaties en gebeurtenissen die jou in de weg staan om een oprechte keuze voor je carrière te maken.

Werkgevers hebben dezelfde twijfels en willen inzicht in de gevolgen die een nieuwe medewerker voor de organisatie heeft. Door inzicht in de veranderende dynamiek kun je zien wie de juiste persoon is voor de open positie. Bij promotie kan de loopbaanopstelling je inzicht geven of het de juiste stap is voor de medewerker en voor de organisatie.

Kleine opstelling

Mocht een opstelling met andere mensen je te veel zijn dan is het mogelijk een opstelling uit te voeren met uitsluitend je begeleider. We doen dit over het algemeen met een daarvoor ontwikkelde set kaarten. De opstelling blijft dan klein en beperkt maar je kan dan wel ervaren wat het voor je kan doen en mogelijk geeft dit voor jou al voldoende inzicht.

Voor hoe het verder gaat, lees dan onze werkwijze.