Familieopstelling, voor wie?

Een Familieopstelling of kortweg Opstelling is een hulpmiddel voor het vinden van antwoorden die je maar niet kan vinden. Met dit in gedachten zijn we er zeker van dat iedereen wel eens een opstelling kan gebruiken, zeker omdat er geen bijzondere kennis of vaardigheden voor nodig zijn. Een opstelling kan dus voor iedereen van toepassing zijn ongeacht wie je bent of wat je doet.

We geven hieronder een aantal voorbeelden voor wanneer je een opstelling zou kunnen gebruiken, denk wel, de lijst is onuitputtelijk.

Werk, kan leiden tot dagelijkse frustratie die steeds erger wordt en je leven zwaar maakt. Maar je heb geen idee waarom je nu bijvoorbeeld zo’n moeite hebt met je manager of collega’s. Komt dit doordat jullie elkaar niet liggen, elkaar niet begrijpen, elkaar niet mogen terwijl jullie elkaar toch nodig hebben. Vluchten naar een andere werkgever kan een oplossing zijn maar misschien komt daar hetzelfde probleem ook weer naar voren. Wat is er nu echt aan de hand, waar komt het door?

Aandoeningen, komen naar ons idee niet zomaar, deze hebben een diepere achtergrond. Misschien zijn de symptomen van een aandoening door medicatie te onderdrukken maar mogelijk blijft de oorzaak aanwezig. Wat nu als je de oorzaak zou kunnen vinden, de authentieke oorzaak, dan is het symptoom misschien niet meer nodig. Zoals met veel dingen in het leven, als je weet hoe iets wordt veroorzaakt is het meestal minder erg, je begrijpt het waarom, je vindt het minder erg, het valt op zijn plek, ook al is de oorzaak niet weggenomen.

Als een oorzaak helder wordt zien we dat de gevolgen (symptomen) niet meer nodig zijn. In het geval van een aandoening kunnen symptomen zelfs verdwijnen en ben je ervan af.

Rusteloosheid, en je weet niet waar het vandaan komt. Het kost je zoveel energie omdat je nooit weet waar je aan toe bent, red je het of moet je het toch maar laten gaan. Wat is nu de echte oorzaak van je rusteloosheid.

Angst, kan een slechte raadgever zijn en het brengt je veelal nergens maar het zit wel in je en je weet niet waar dit nu vandaan komt. Steeds maar weer wordt je gedreven door angst die je niet thuis kan brengen en je leven wordt er op een vervelende manier door bepaald.

Bezorgdheid, zeker als het overdreven is geeft onbegrip om je heen. Niemand begrijpt je, je bent toch op de juiste manier met je geliefde bezig maar het gaat te ver, je voelt het zelf ook. Je bent te bezorgd en krijgt daardoor andere tegen je, maar je bedoeld het goed. Waarom ben je nou zo bezorgd, te bezorgd?

Gefixeerd, waardoor je de teugels niet kan laten vieren, je zelf geen ontspanning kan gunnen. Focus op wat je doet is goed maar je kan het niet met mate, waar komt dat toch door?

Bezigheden, zijn gezond en verrijken je, te veel bezigheden zoals te veel sporten en te veel werken zijn ongezond voor je lichaam, je geest en je omgeving. Je omgeving ziet je niet meer zoals je bent, ze zien je mogelijk helemaal niet meer. Waarom ben je zoveel bezig, voel je je onbewust ergens door gedwongen?

Boosheid, is iets wat je misschien niet wilt maar je voelt het steeds in je opkomen terwijl je dit niet wilt, je weet niet waar het vandaan komt maar het overkomt je wel.

Vul maar in, je kan geen vraag bedenken of je kan wel een opstelling gebruiken om het antwoord te vinden. Let wel, een opstelling werkt alleen als jezelf geen antwoord kan vinden.

Opstellingsvormen

De opzet van een Opstelling is voor elk type vraag gelijk maar de vorm en aanpak kan verschillen. Zie hiervoor het overzicht van opstellingsvormen.