Familieopstelling, introductie

Waarom?

Waarom overkomt mij dit altijd? Waarom kom ik niet verder? Hoe moet ik het aanpakken? Waar zijn de antwoorden die ik nodig heb?

Wanneer je steeds tegen hetzelfde aanloopt, beperkt dat je persoonlijke groei en als je er zelf middenin zit lukt het vaak niet je situatie te veranderen. Het antwoord op je vraag is dan ver te zoeken, ook al is deze misschien dichtbij. Afstand nemen van je eigen situatie kan een oplossing zijn.

Een opstelling geeft je de mogelijkheid om de afstand te nemen die nodig is om je emoties en gevoelens te overzien. Je krijgt inzicht in de authentieke gevoelens die spelen in je relatie, familie, werkomgeving, loopbaan of betrekking hebben op je gezondheid. Met dit inzicht kun je oorzaken waarnemen die voorheen voor je verborgen waren. Een opstelling geeft je antwoord op je vraag en brengt inzicht en oplossingen dichterbij.

Waar we inzitten

Iedereen zit middenin het samenspel van relaties, gevoelens, emoties en gebeurtenissen. Dit noemen we een systeem. Zo zijn er bijvoorbeeld familiesystemen en organisatiesystemen, elk met hun eigen dynamische invulling.

Als mens behoor je natuurlijk tot je familiesysteem en waarschijnlijk tot één of meerdere organisatiesystemen, zoals je leefgemeenschap, werk of vereniging. Een opstelling maakt de dynamiek van jouw systemen zichtbaar en onbekende achtergronden van problemen in jouw systeem worden zichtbaar. Juist dat zichtbaar worden kan een oplossing brengen en het begin van verandering.

Elke vraag heeft zijn eigen opstellingsvorm nodig om te beantwoorden. Welke vorm het beste bij jouw vraag aansluit kun je lezen bij opstellingsvormen.

De praktische invulling

Vanuit Curandera begeleiden we je en samen met jou kunnen we je vraag formuleren waarop je antwoord wilt. Vragen kunnen zijn: Waarom lopen mijn relaties steeds stuk? Waarom wordt ik in de schemering benauwd? Waarom heb ik zo vaak ruzie? Waarom ben ik zo nerveus bij mijn manager? Waarom ben ik bang om te falen? Je zult begrijpen dat de lijst onuitputtelijk is. De vraag maakt niet uit, een opstelling kun je gebruiken als je maar geen antwoord op je vraag krijgt.

Met jouw vraag begint eigenlijk de opstelling. De opstelling zelf bestaat uit jou als vraagsteller, je begeleider en één of meerdere representanten. De representanten worden intuïtief door jou gekozen en in de ruimte geplaatst. Zij representeren dan bijvoorbeeld een familielid, partner, medewerker of manager en ervaren, wonderlijk genoeg, de emoties en gevoelens van de persoon die zij representeren. Tussen de representanten ontvouwt zich een beweging waardoor je inzicht krijgt in de dynamiek van je relaties, gevoelens en emoties in jouw systeem en daarmee in de achtergrond van je probleem.

Met een opstelling heb je een kijk op je leven, van een afstand kun je naar je leven kijken en waarnemen wat er op de achtergrond nu eigenlijk echt gebeurt of is gebeurt. Misschien zal je iets opmerken wat je eigenlijk al wist en mogelijk helemaal niet wist maar wel klopt met alles wat je meemaakt en hebt meegemaakt. Dit is het inzicht krijgen in de achtergronden van je leven en daarmee veranderd je huidige inzicht en je manier van handelen.

Op te merken valt dat Representanten willekeurige mensen zijn die vrijwillig voor jou aan de opstelling deelnemen. Zij worden door Curandera verzorgd. Vooraf hebben zij geen kennis van de persoon die zij representeren. Dit geeft jou de zekerheid dat de representanten uitsluitend de zuivere authentieke gevoelens van de gerepresenteerde personen laten zien.

Zie verder opstellingsvormen en werkwijze.