Meditatie achtergrond

De kracht van gedachten

Zoals je waarschijnlijk zelf al hebt onderkend kun je met je gedachten je lichaam in beweging zetten. Je denkt bijvoorbeeld dit pak ik op en daarna gaat je lichaam aan de slag en beweegt je je arm.

Dit simpele voorbeeld geeft aan dat je gedachten iets met je lichaam kunnen doen, dus kun je zeggen hoe drukker je gedachten des te drukker je lichaam. Je zou kunnen zeggen dat alles door gedachten wordt gestuurd, bewust of onbewust. Stel nu eens voor dat je gedachten waanzinnig druk zijn, wat moet je lichaam dan wel niet ervaren, alles zal bewegen, tot in de kleinste delen, tot in je lichaamscellen.

Als dit het geval is wordt je lichaam moe, reageert mogelijk niet meer zoals je zou willen, alles gaat ongecontroleerd aan de slag want het weet het ook allemaal niet meer, het is zo druk.

Een oplossing is om je gedachten te temperen, rustiger te maken, want dan hoeft je lichaam ook niet meer zoveel. Een eenvoudige opgave die in de praktijk lastig te verwezenlijken blijkt te zijn. Gewoon even wat minder denken is voor de meeste mensen een te grote opgave en we blijven maar door malen en ons lichaam blijft maar gehoor geven aan die drukte in onze gedachten. Het is een visuele cirkel die we graag willen verlaten om ons lichaam weer tot rust te brengen zodat het weer kan doen wat gewenst is.

Ons lichaam is wonderbaarlijk goed in het herstellen van aandoeningen, mits het daar de tijd voor heeft en niet te druk bezig is andere dingen te doen. Als het lichaam niet de rust krijgt die het nodig heeft, kunnen we ziek worden en moeten we het bed houden om tot rust te komen. Wat nu als we dat iets eerder hadden aangepakt, onze gedachten rust gegeven hadden en zo niet die vele prikkels naar ons lichaam hadden gestuurd? We waren dan minder vatbaar geweest voor bacteriën of virussen, dus bijvoorbeeld minder kans op griep of verkoudheid.

Meditatie, de dagelijkse schoonmaak en ontspanning voor je hersenen.  Wat let je, het is als tandenpoetsen, dat doe je waarschijnlijk elke dag om een gezond gebit te houden, dus waarom niet je hersenen ‘poetsen’? Met 1 keer per dag meditatie ondervind je al resultaat. Een schoner hoofd en als leuke extraatje krijg je 1 uur meer ruimte in je drukke leven om leuke dingen te doen! Hoe dat werkt, kan je alleen maar ervaren!

Meditatie kun je in vele vormen beoefenen, stil zitten en niets doen, luisteren naar muziek, tekenen, dansen, in het bos wandelen, te veel om op te noemen. Er is altijd wel een vorm te vinden die bij jouw levensstijl past. We laten je in onze cursus dan ook een aantal van de meest gangbare meditatievormen ervaren. Als basis gebruiken we Zen-meditatie, het is eenvoudig te leren en brengt je heel veel.